Adi komandit şirket tüzel kişilik

Kanun komandit şirket için de asgari sermaye öngörmemiştir. En az bir komandite ve komanditer bulunmak şartı ile her sayıda ortakla kurulabilir. Tüzel kişiler komandit şirkete komandite ortak sıfatıyla giremezler. Serbest meslek faaliyetinde bulunan, adi komandit şirketlerde komanditeler, serbest meslek erbabı sayılırlar.


Kollektif şirket sözleşmesinde yer alması zorunlu olan hususların komandit şirket sözleşmesinde de bulunması hükme bağlanmıştır. Bu nedenden dolayı gerçek kişilik olmayan firmalar, tüzel kişi olarak kabul edilmektedir.


Tacir sıfatı şirkete aittir. Komandit Şirket Tanımı- Kuruluşu Özellikleri. Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.


Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur. Kolektif şirket ana sözleşmesinde bulunması gereken hususlar ile tescil işlemlerinde aranan evrak komandit şirketler için de geçerlidir. Kural olarak komandite ortaklar tarafından temsil edilir.


Adi komandit şirket ender kurulum yapılan şirket türüdür ve birçok yönden Kolektif şirkete benzemektedir. Her ne kadar uygulama olarak ender kurulan bir şirket çeşidi olsa bile TTK’da bu şirket türü ile ilgili kanun tüzükleri ile yer almaktadır. Bu şirket türü şahıs şirket türlerinden. Uygulamada adi ve paylı komandit şirketlerin sayısı oldukça az.


Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket nedir? Ticaret şirketlerinin bazı ortak özellikleri şöyle belirtilebilir: Her ticari şirket tüzel kişiliğe sahiptir. Hukuk Tüzel Kişilikleri çeşittir. Adi ortaklık tüzel kişilik değildir.


Bunun haricindeki şirketlere genel olarak tüzel kişilik diyebiliriz. Bu tip şirketler birer tüzel kişilik olmadıkları için hukuki. ADİ KOMANDİT ŞİRKET : Bu bir kişi ortaklığıdır ve bir çok açıdan kollektif şirkete benzer.


Adi komandit şirket tüzel kişilik

Ancak bu bir kollektif, adi komandit şirket olsaydı, önce şirketin malvarlığına, tüzel kişiliğine başvuracağız. Kurucuları gerçek ya da tüzel kişiler. ADİ ŞİRKET : Borçlar kanununa göre kurulurlar. Adi şirket beş unsura sahiptir.


TTK’nin 3inci maddesi yollamasıyla 2nci maddesi hükmü gereğince komandit şirket, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanmaktadır. Bu sebeple, şirket sözleşmesiyle belirlenen komandit şirket temsilcisinin, şirket adına şirketin işletme konusuna giren her türlü işi ve hukuki işlemleri yapabilmesi için ana koşul şirketin tescil edilmiş olmasıdır.


Ticaret siciline tescil edilecek olan gerek ana sözleşmeler, gerekse şirket kararları aynı zamanda Ticaret sicili gazetesinde ilan edilmelidir. Ortak sayıları minimum olmalıdır.


Adi komandit şirket tüzel kişilik

En az iki kişi ile kurulur, bu şirketin iki tip ortağı vardır, bunlardan biri sadece gerçek kişilerden oluşur ve şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumlu tıpkı kolektif şirket ortağı gibi olup şahsi mal varlığına el atılabilir, bunlara komandite ortak denilir. Bunlar şirkete parayla. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.


Adi komandit şirket tüzel kişilik

Dolayısıyla iflasa tabi değildir ama adi şirketin ortakları tacirdir. Gerçek kişilerce yazılı bir sözleşme ile kurulan Kollektif şirketler, kuruluş. Tescille tüzel kişilik kazanılır. Hükmü çerçevesinde bunlar kurmlar vergisi kanununa tabidirler, 5. Bu durumda ön-anonim şirket bir ticaret şirketi değildir.


Kolektif ve adi komandit şirketlerinden meydana gelen şirkete, şahıs şirketi diyoruz. Kolektif şirketlerin, şirketi meydana getiren ortaklarından ayrı bir tüzel kişiliği bulunuyor ancak buna rağmen gelir vergisi mükellefi değiller.


Sermaye şirketi olmamaları nedeniyle de kurumlar vergisine tabi değiller. Fakat bu benzerlikler avukatlık ortaklığının adi ortaklık statüsünde olduğunu söylememiz için yeterli değildir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ