Mısır bitkisi

Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ. Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen bir tarım bitkisi. Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir.


Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli iriliği, sıralar arası açıklık koçan ucundaki boşluk somak rengine bakılarak yapılır.


Mısırın yaş bitkisi özellikle hayvanlara yiyecek olarak da verilmektedir. Bazı erlerde mısır bitkisi hayvan yemi sağlama amacı ile de ekilebilmektedir. Yararlanılan kaynaklar: mku.


Yabancı ot mücadelesi kültürel tedbirlerle, mekanik yollarla ve kimyasal yöntemlerle yapılmaktadır. Bu sayfa mısır bitkisi ile ilgili bilgiler içermektedir. Bu sebeple bugün birçok ülkede yetişmektedir.


C arasında yer almasıyla doğrusal ilişkisi vardır. Ancak, tane verimi açısından en kritik dönem, tepe püskülü çıkarma döneminden hafta öncesi ile, koçan püskülü çıkarma döneminden hafta sonrasına denk gelen periyottur. Bir tahıl bitkisi olan mısır, buğdaygiller familyasına aittir. Mısır bitkisi de bunlardan birisidir.


Klimaya ihtiyaç duyulduğu geceler, mısırın geliimi için uygun olmayan gecelerdir. Sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin de bolca bulunduğu mısır şeker oranı bakımından da bazı alt türlere göre farklılık gösterir.


Yaprak bitleri mısır bitkisi özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatır ve kuruturlar. Beslenmeleri esnasında salgıladıkları zehirli ve tahrip edici bir madde ile bitkide anormal büyümeler ve şekil bozuklukları meydana gelir. Bitkinin yaprakları kıvrılır.


Optimum bir verim (hem tane hem de silaj verimi) için, tüketeceği bu miktarın, toprakta hazır olması gerekir. Yaz akşamlarının vazgeçilmez sokak lezzetlerinden mısırın nasıl yetiştiğini ve nasıl bir bitki olduğunu biliyor musunuz?


Bilmiyorsanız adım adım mısır bitkisini tanımaya başlayalım o zaman… Buğdaygiller familyasından olup tarım bitkisi olarak bilinmektedir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Sencer Solakoglu 28views.


Mısır bitkisi

Eski yıllarda düşük verimli köy çeşitleri ile mısır ekimi yapılmaktaydı, son yıllarda ise kalite ve verim yönünden üstün olan hibrit mısır tohumu çeşitleri ile mısır bitkisi yetiştiriciliği çiftçilerimiz için daha kazançlı bir hale gelmiştir. Günümüzde de çok sayıda kullanım alanı olan ve önemi giderek artan mısır bitkisi, yüksek verim alınabilen bir tarla bitkisi, olarak diğerlerinden farklılık göstermektedir.


Bugün dünyada silaj yapımında kullanılan en popüler bitki olan mısır, bu amaçla dünyanın birçok. Mısır, bağırsak ve karaciğer fonksiyonlarını düzenler.


O harika tatlı, türlü şekilde değerlendirebileceğiniz mısırlarını da yazın veriyor. Ama hasat almak için işe bahar aylarında başlamak gerekiyor. Sıcağı, güneşi seviyor.


Mısır bitkisi

Kumsal topraklardan ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü iyi drenaj sağlanmış topraklarda tarımı yapılabilmektedir. HASAT: koçan klavuzunun kuruyup, mısır tanesinin normal renk aldığı, tanelerin sömeğe bağlandığı yerde siyah leke oluştuğunda yapılır. Bazıları tutup bazıları tutmayacağından karışık halde ekim yapmanız büyüdüklerinde sorun olmayacaktır.


Mısır bitkisi

Tabii karışık olarak ekecek olsanız da tohumların birbirine çok yakın olmamasına dikkat etmelisiniz ki birbirine çok yakın mısır bitkileri büyürken birbirlerini engellemesin. Enerjinin yanı sıra, işkembenin normal bir şekilde çalışması için de, lif tüketimi gerekmektedir. Yeni mısır taneleri eklenirken halihazırda toprakta olan tanelerin çıkmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.


Bu şartlara dikkat edildiğinde mısırdan istenilen sonuç elde edilecektir. Kısacası toprak, iyi havalandırıldığı ve sulandığı müddetçe mısır nerede yetişir sorusuna etkisi en az olan unsurlardan bir tanesidir.


Ayrıca taneleri sık aralıklarla ekmemeye çalışın. Araları açık olursa, daha geniş alanda, serbestçe büyürler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ