Adli sicil arşiv kaydı nedir

Ancak adli sicil kaydı, infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları kapsarken, adli sicil arşiv kaydı ise infazı tamamlanmış yani kesinleşmiş ve etkisi ortadan kalkmış kayıtları kapsamaktadır. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse, sürücü belgenize el konulduğunda el konulma süresi boyunca bu kayıt adli sicil kaydı üzerinde yer alacaktır. Gerek özel kurumlarda gerek devlet kurumlarında çalışmak isteyen herkesten adli sicil kaydı istenmektedir.


Bu nedenle işe girmek isteyen herkes mutlaka adli sicil kaydında. Adli sicilden silinen kayıtlar ise arşiv kaydına alınmaktadır.


Bu hizmeti kullanarak Adalet Bakanlığı tarafından verilen adli sicil kaydı bilgilerinize erişebilirsiniz, bilgilerinizin bir kopyasını alabilir ve işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

Sabıka kayıtları şartları oluştuğunda adli sicilden silinir, ancak adli sicil arşivine alınır. Ancak resmi işler için sabıka kaydı aldığınızda arşiv kayıtları görünmektedir.


Mahkumiyet hükümleri önce adli sicil kaydına alınır, daha sonra belli koşulların gerçekleşmesi halinde, mahkumiyet hükmüne dair bilgiler silinerek arşiv kaydına alınır. Asıl konumuza gelecek olursak son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan adli sicil kaydı ve arşiv kaydı nedir ? Sıklıkla birbirine karıştırıldıkları için adli sicil kaydı ve arşiv kaydı arasındaki fark nedir açıklayarak başlayalım.


Burada başka bir yanlış anlamayı da düzeltelim. Zaten aldıgın belgede : Sabıka kaydı yoktur, arşiv kaydı yoktur yazacak. Bir yargılama sonunda.

Kişi hakkında verilen mahkumiyet hükmü önce adli sicil kaydına alınır. Daha sonra belli koşulların varlığı halinde silinmesiyle birlikte bu kayıtlar arşiv kaydına alınmaktadır. Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil belgesinde bireyin yaştan sonraki süreçlerde işlemiş olduğu suç ve fiiler yer almaktadır.


ADLİ SİCİL YA DA TOPLUMUMUZDA YAYGIN KULLANILDIĞI ŞEKLİYLE SABIKA KAYDI NEDİR ? Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Kaydı Arasındaki Fark. Kişilerin kesinleşmiş ceza, güvenlik tedbiri ve mahkûmiyetine ilişkin bilgilerin tutulup saklandığı kayıtlara adli sicil kaydı veya sabıka kaydı denir.


Kesin çizgilerle bir ayrım yapılamasa da genel olarak adli sicil kaydı, infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları ihtiva ederken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış, etkisi ortadan kalkmış kayıtları ihtiva eder. Hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların işlemiş oldukları suça ilişkin mahkumiyet kaydının tutulduğu sicile adli sicil denilmektedir.


Söz konusu Kanunun ve 12. Arşiv kaydınızın olması adli sicil kaydınızın olduğu anlamına gelmez. Maddeleri bu konuya açıklık getirmektedir. Merhabalar HAGB kararım adli sicil kaydımda görünüyor.


Avukatımın söylediğine ve sizin yazınıza göre sabıkalı görünmemem gerektiği halde e-devletten yaptıgım adli sicil sorgulamada kişinin adli sicil kaydı vardır diyor ve hagb denetimli serbestlik kararı yazıyor. Ne yapmam gerekir bu işte bir yanlışlık mı var yoksa.


Arşiv bilgileri, bizzat ya da vekalet sahibi tarafından, hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma varsa Cumhuriyet Başsavcılıkları, hakim veya mahkemeler tarafından ya da yetkili seçim kurullarıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafından istenebilir. Adli arşiv kaydı, ilgilinin ölümü üzerine silinebileceği gibi suça konu fiilin, kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, herhangi bir talep aranmaksızın tamamen silinir.


Bunu yapmak için tek yapmanız gereken bir adet e-devlet şifrenizin olması.

Yukarıda vermiş olduğum kırmızı yazılı linke tıklayarak karşınıza gelecek olan sayfadan şifrenizi ve güvenlik adımını geçmeniz durumunda sabıka kaydınız Pdf olarak görünecektir. Açılacak olan sayfada Bilgilendirme ve Onay formu bulunacaktır. Kısacası adli sicil kaydının silinmesi yöntemlerinden bahsedeceğiz.


Kayda baktığınızda bazı harfler ve rakamlar var. Ne anlama geldiğini anlamadınız. Tarihi İtibarıyla, Yurt Dışında Bulunan Elçilik ve Konsolosluklarımızda Konsolosluk.


Halk arasında aynı şeyler gibi algılansa da arşiv kaydı farklıdır. Kural olarak mahkumiyet hükmü öncelikle adli sicil kaydı altına alınır.


Herhangi bir nedenden dolayı sabıka kaydına ihtiyaç duyanların yapabilecekleri bir sorgulama yöntemidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ