Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket
Tüzel kişileri vardır. Türk Ticaret Kanunu’nun 564. Anonim ve Limited şirket gibi sermaye şirket türlerinden biridir. Bu şirket türünde en az iki ortak. Sözleşmeleri yazılı olur. Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ticaret unvanı, komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadıyla şirketi ve türünü gösterecek bir ibareyi içerir.
Tanımdan da anlaşılacağı gibi bu şirketler de kolektif şirket ortağı gibi bütün mal varlığıyla sorumlu komandite ortaklar ile anonim. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş yani hisseli şirketler olmak üzere üç tanedir. Devlet tahvilleri menkul kıymettir.
Adi komandit şirket bir şahıs şirketi türü iken sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise bir sermaye şirketi türüdür. Bu şekilde doğrudan ticaretle uğraşmadan kazanç elde etmek imkanı. Komandit Şirketlerin en belirgin özelliği, ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, bir kısmının sorumluluğunun da sınırsız olmasıdır.
Elektronik Toplantı Sisteminin işleyişine, denetimine ilişkin usul ve esaslar ile şirket sözleşmesi hükmünün örneğini içerir. Bu tür şirkette kolektif şirket ortakları gibi sorumlu olan ortaklara “komandite”, anonim şirket. Kolektif şirket ana sözleşmesinde bulunması gereken hususlar ile tescil işlemlerinde aranan evrak komandit şirketler için de geçerlidir. Komandit şirketlerin idare ve temsili komandite ortaklara aittir.
Sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçı şirket alacaklılarına karşı bir kollektif şirket ortağı, diğerleri bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumlu olan şirkettir. Sermaye, paylara bölünmeksizin sermayesi sadece birden çok komanditerin sermayeye katılma oranlarını göstermek amacıyla kısımlara ayrılmış bulunuyorsa komandit şirket hükümleri.
Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket : Sermayesi paylara bölünen, ortaklarından biri ya da birkaç tanesi şirket alacaklarına karşı kollektif şirket, diğerleri ise anonim şirket ortağı gibi sorumlu olan şirket türüdür. Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur.
Bu sebeple, şirketi temsile yetkili müdürlerin, şirket ünvanı altında, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) almaları, yerinde olacaktır. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette ise komanditer ortakların sermayeleri paylara bölünmüş ve bu paylar karşılığında hisse senetleri çıkarılmıştır.
Müesseseye fazla önem verilmemiştir. MADDE 68- (1) Kanunda veya bu Yönetmelikte aksi belirtilmedikçe, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde bu Yönetmeliğin anonim şirketlere ilişkin hükümleri uygulanır. Sermayenin paylara bölünmeksizin sadece birden çok komanditerin sermayeye katılma oranlarını göstermek amacıyla kısımlara ayrılmış bulunması halinde komandit şirket hükümleri uygulanır.
Devralma Şeklinde Birleşme : Bir anonim şirketin başka bir anonim şirket, limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket veya kooperatifi devralması ya da bu şirketlere devrolmasıyla birleşme yolu gerçekleşebilir. Anonim şirketler devralan taraf olması şartıyla kollektiflerle ve komandit şirketlerle de birleşebilirler.
Bunlardan biri Adi Komandit Şirket, diğeri ise Sermayesi Paylara Bölünmüş (Paylı) Komandit Şirket ’tir. Bu sözleşme ilgili kanunda geçen içeriğe kesinlikle sahip olmalı ve ortakların adı-soyadı, ikametgah ve tabiiyeti gibi bilgileri içermelidir. Komandite ortakların sorumluluğu sınırsız, komanditer ortaklarınki ise koymayı taahhüt ettikleri sermaye tutarı ile sınırlıdır.
Kanunda şirket türleri arasında en az madde sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket hakkında bulunmaktadır. Bu yönerge gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur.
G) “ Şirket ” ve “ortaklık” terimlerinin kanuniliği. Kollektif ile komandit şirket şahıs, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketidir. Ticaret Sicili Müdürlüğü’nce tescil edilmeli ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesi gerekir.
Ticaret şirketlerinin bazı ortak özellikleri şöyle belirtilebilir: Her ticari şirket tüzel kişiliğe sahiptir. Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, pay sahipleri şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. KG ve AG verilebilinir.
Diğer sermaye şirketleri olarak, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkete (Kommanditgesellschaft auf Aktien), kısa adıyla „KgaA“ tarzı şirketleri anmak gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder