Yunan şehir devletleri

Polis’ te siyasal katılımın ön şartı yurttaş olmaktır. Ancak bu dönemde Atina’ da yaklaşık olarak yarım milyon kişi yaşarken yurttaşların nüfusu ortalama yirmi yada otuz bin civarındaydı. Pers İşgali Felsefe: Sokrates, Platon ve Aristoteles.


Yunan -Pers Savaşları. VIII - VII inci yüzyıllarda ortaya çıkan yunan şehir devletlerine Site veya Polis adı verilir.


Günümüzdeki devlet kavramıyla eşleşen bir kavram olmasıyla birlikte farklıdır.

Polis, yunan uygarlık tarihinin siyasal ve sosyal bir kurumudur. Ekonomik, dini, askeri, siyasal bir. Bu şehir devletleri iç ve dış siyasetlerinde bağımsızdı. Kanunlarını kendileri yapıyor ve uyguluyorlardı.


Ancak asillerin güçlenerek idareyi ele geçirmeleri. Kara ve deniz ulaşımının, dolayısıyla ticaretin artmasıyla ilişkilerin gelişmesine yol açmakla beraber destanlarda da belirtildiği gibi sadece belirli kişilerin değil, bazen tüm kabilenin eşkıyalık ve korsanlığa çıktığı görülmektedir. Bununla birlikte şehir devletleri şeklindeki bu yapılanma olumlu ve olumsuz etkileri beraberinde getirmiştir.


Falanksın temel özelliği, şehir -devlet askerlerinin dayanışma duygusunu artırarak uyum sağlaması, şehrin erkekleri arasında uyum sağlaması ve dostlukları pekiştirmesi ve kahramanlık ve yiğitliği kolektif bir hale sokmasıdır.

Yöre halkı bölgenin dağlık yapısından ve verimli arazilerin azlığından dolayı deniz ticaretine ve koloniciliğe yöneldi. Batılı kaynaklarda, kentin.


Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. Küreselleşme şehir devletleri dönemi demektir. Etnik nüfusa göre, kendi ülkeni otonom (özerk) şehir devletlerine ayıracak mısın?


Roma hariç diğer hiçbir şehirde sosyal sınıf farklılıkları özel haklara sahip olunmasına izin vermiyordu. Fakat eğitimli Avrupalılar 18. Eski dünyada, polis, çevresindeki kırsal bölgeyi de kontrol edebilecek merkezi bir kentsel alan olan bir çekirdekti.


Polis kelimesi aynı zamanda kentin vatandaşlarına da atıfta bulunabilir. Kaliforniya Üniversitesi Yayınları. Makedonya Krallığı’nın hakimiyetini tanımalarına neden olmuştur.


Buna rağmen, edebiyat ve sanat alanındaki yaratımları devam etmiştir. Uluslararası ilişkiler ve diplomasi tarihini incelediğimizde 15. Büyük İskender bu politikası onun halefleri tarafından da sürdürülmüştüür.


Roma döneminde imparatorlar polis sistemini teşvik etmişlerdir. Uzak bölgelerin bu şekilde kendi.


Birbirleriyle yaptıkları savaşların en önemlisi MÖ 431- 4yılları arasında yapılan Peloponnes Savaşlarıdır.

Atinalılar, Persler’in saldırılarına karşı oluşturdukları deniz gücü sayesinde bağımsızlıklarını koruyabildiler. Eski kabile teşkilatının yerini çok daha gelişmiş siyasal ve sosyal teşkilata sahip şehir devletleri aldı. Yine bu dönemde halk sınıflara ayrıldı, aristokrasi ortaya çıktı ve şehir devletlerini idare eden krallar aristokratlar tarafından devrildiler (2).


Başlangıçta şehir devletleri krallar(baş yargıç-başrahip-başkomutan) tarafından yönetiliyordu. Başka bir şehir devletinin egemenliği altına girmek en büyük felaket sayılıyordu. Bunların dışında da şehri korumak için de güçlü surların yapılması gerekiyor.


Tarihteki ilk şehir devletleri Orta Doğu’da ortaya çıkmıştır. Bu konulara geçmeden önce tarihteki ilk şehir devletlerinin örneği olan.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ