Zimem defteri zekat olur mu

Osmanlı dönemindeki zimem defteri uygulamasıyla zekât verebilir miyiz? Zimem defteri ne demektir? Fakirlerin borcunu ödemek zekât yerine geçer mi? Bir fakirin haberi olmadan onun borcunu ödemekle zekat verilmiş olur mu ? Sual: Osmanlı’da zimem defteri diye bir şey varmış, o nasıl bir şey?


Zimmet burada borç demektir. Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi. Veremeyenleri tespit.


Günümüzde de rastladığım kadarıyla duyarlı zenginlerimiz ya da iş adamlarımızın bir zekat defteri olur, oraya verdikleri zekatları yazar, böylece vermesi icap eden zekat miktarlarını belirleyerek, eksikliğe düşmeden hesaplarını yaparlar. Allah hayırhahlıkta yarışan insanlarımızın sayısını artırsın.


Zekat verirken Allah rızası için niyet edilmeli, zekat çok küçük parçalara bölünmemelidir. Zekat vermeye önce yakın çevreden başlanmalı, kişi gurur ve kibire kapılmamalıdır.


Bu misâller, muvaffakiyetin, başarının sırrının ihlâsta olduğunun en güzel delilleri. Sırf Allâh rızası için yapılan, içine zerre kadar riya girmeyen hareketler ve davranışlarla dolu böyle bir cemiyette ve toplumda elbette ki kolay kolay ne hırsızlık olur, ne de suç işlenir. Kısa süreli itikafa girmek olur mu ? Mahmud Efendi Hazretlerinin Zekat ve.


Zimem defteri zekat olur mu

Sual: Zekâtı her fakire vermek uygun mu ? CEVAP Malını israf edene, haramda kullanana zekât ve fitre vermek layık değildir. Verilirse sevabı az olur. Salih olmayan fakir müslümana da, zekât vermek sahihtir.


Zimem defteri zekat olur mu

Fakat salihleri tercih etmek çok sevaptır. Fâsıka zekât vermek, kıraç yere ekin ekmeye benzer, bire 3-alınabilir. Zekat, muhtaç veya ihtiyacı olanın hakkı olduğu için zengine veya ze­kata ihtiyacı olmayan kimseye verilmez. Mal bir yerde olur, mal sahibi başka yerde olursa zekatı, malın bulun­duğu yerin müstehaklarına vermek zorunludur.


Haram yolla kazanılan malın zekâtı verilmez. Bu malın, varsa sahibine verilmesi, bilinmiyorsa fakirlere dağıtılması gerekir. Bir kişinin kumar gelirinin dışında başka bir geliri varsa, mesela kahvehanede sadece çay veya diğer meşrubatlar satmaktan gelen helal kazancı varsa, bunu ayrı olarak hesaplayıp bu miktar üzerine zekat düşüyorsa, yani bu helal kazancı nisab.


Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rast gele bazılarının borçlarını öderlerdi.


Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur. Biz sonuç itibari ile köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Bu yazımızda zimem defteri nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız. Osmanlı Devleti zamanında esnafın halka satış yaptıktan sonra hesabını sonra görmesi için tutulan defterlere verilen isim zimem defteridir.


Yani ülke olarak sürekli olağanüstü şartlar içerisindeyiz. ZİMEM DEFTERİNİ KAPATTILAR. Saraykent Derneği, her yıl olduğu gibi Bu yılda AVRUPA SARAYKENTLİLER YARDIMLAŞMA DERNEĞİ ve hayırseverlerin bağışlarını yüzlerce ihtiyaç sahibi, yetimlere ve kimsesizlere ulaştırdı.


Zimem defteri zekat olur mu

Zekat Rehberi Soru: İstenen Borç Paraların Zekatı nasıl olmalıdır? Borç olarak verilen paranın zekatı nasıldır? Alacaklı olan kişi borç olarak verdiği malın zekatını ne zaman ödemelidir? GERÇEKTEN HABER VERİR.


Miskin ise, hiçbir malı ve geliri olmayan yoksuldur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ