Bankalarda kâr payı nedir

Banka kar payı, yatırımlarınız, tasarruflarınızın bankada birikerek banka tarafından toplanır ve bu paralar ile iş yapılır, ticaret yapılır ve bu ticaretten elde edilen fazla miktarda para ile işe girilen para arasındaki farkada kar payı denir. Kar edebileceğiniz kadar aynı oranda zarar da edebileceğiniz kar payı sisteminde hiçbir zaman tam olarak ne kadar kazanacağınızı asla önceden bilemezsiniz.


Faiz sisteminde ise alacağınız faiz miktarı yatırımınızı yapmadan önce size net bir şekilde bildirilmiştir. Yatırım yapacağınız mevcut paranız ile doğru orantılı olarak kazanabileceğiniz miktar her zaman. Katılım bankalarının elde ettiği gelirin ticaretten kaynaklanan kâr olmasına hassasiyet gösterdikleri bilinmektedir.


Mesela bir müşteri belli bir malı satın aldıktan sonra katılım bankasından o malın bedelini ödemesini talep ederse katılım bankaları bu tür işlemlere girmemektedirler.

Zira bu durumda katılım bankası o. Ancak muhafazakâr kesimin çok fazla tercih etmediği faize karşılık kâr payı nedir, faiz ile arasındaki farklar nelerdir gibi pek çok konu merak edilmektedir. Kâr payı bankaya yatırılan paranın banka tarafından çeşitli yatırım araçlarında kullanılması ve karın belirli oranlarda paylaşılması sistemine dayalıdır.


Bu sistemde kar elde etmek kadar zarar etmekte. Kar payı ve faiz arasındaki farklar nelerdir diye merak eden kişiler için bu sayfamızı hazırladık.


Kar payı ile faiz kelimeleri birbirine benzese de aslında arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Kar payları ve faizler arasında farklara gelecek olursak, faiz kelimesi özellikle muhafazakar kesim tarafından da kabul edilmez.


Birikimlerini bankaya yatırarak, iş ortaklıkları yapma şeklinde değerlendiren bankalar olan katılım bankaları, müşterilerinin mevduatlarına kar payı adı altın da kazançlar sağlamaktadır.

Bu konumuzda hangi bankaların kar payı verdiğini, kar payı oranlarının ne olduğu, hesaplamasının nasıl yapıldığı, kar payı almak amacıyla şartların ne olması gerekliliği. Katılım bankaları kar payı oranları ise müşterilerin aylık ve yıllık bazda elde ettikleri kar paylarını göstermektedir.


Kar payı konusunda müşterilerin hem kar, hem de zarar etmesi söz konusu olmasına karşın, katılım bankaları topladıkları fonları, risk oranı düşük işlerde kullanmaktadır. Faizden farkı nedir ’ sorusu sürekli zihinleri meşgul eder ancak cevaplar tatmin edici bulunmaz yahut deve kuşu gibi kafayı kuma gömmek daha kolay gelir.


Biz de burada bu tartışmaya bir yenisini ilave edelim. Tüketicilerin kafasını karıştıran bir olay haline gelen kâr payı ile faizin farkları için ayrıntıları incelemenizde fayda bulunuyor. Finans kurumlarının kâr payı oranlarının, diğer banka faiz oranlarıyla aynı (yakın) olması, bu kurumların da faizle çalıştığını göstermez mi? Peygamberimiz (asv) döneminde banka gibi faizle çalışan kuruluşlar yoktu.


Yüzdelik olarak ifade edilir. Kar payı verimi genel anlamıyla yatırım yaptığınzı paranın size olan getirisini ölçecek bir kıstastır. Peki bu en yüksek kar payı verimine sahip şirketlere yatırım yapmanız gerektiği anlamına mı gelir.


Kar payı dediğimiz ve biraz önce açıkladığımız, yatırımcının parasının iş kolları tarafından çoğaltılmasıyla elde edilen sistem sayesinde yatırımı ön koşar. Fakat bu sitemde her zaman kar söz konusu olmayabilir.


Bu yatırımda zararın da kapısı açıktır. Ancak faiz oranlarıyla işlem yapan bankalarda. Kimi bankalar ise kar payı verdiğinive aylık kar. Bankaların verdiği kar payı helal midir?


Kar payı, faizsiz bankacılık sloganıyla hareket eden katılım bankalarının uyguladıkları bir yöntemdir ve muhafazakar kesmin hoşlanmadığı faiz kavramı gibi paranın zamanla değerlenmesi yerine, işlenmesi, piyasada değerlendirilmesi sonucunda elde edilen kardan pay alınması şeklinde işlediği için tercih edilebilmektedir.

Fakat, katılım bankasındaki paraların. Kar Payı ile Faiz Arasındaki Fark Nedir ? Sonuç olarak kar payı ile faiz arasındaki fark faizin emek vermeden kazanılması ve kar garantili olmasından kaynaklanmaktadır. Kar payında ise para değerini yükseltmeden üretime geri döndüğü mal ve hizmete dönüşüp sonra tekrar paraya dönüştüğü ve yatırımcının parasını ancak ondan sonra arttırdığı için kar payı sistemi amaç olarak aynı olsa da kullanım.


Dolayısıyla kar payı üzerinde özel mevduat bankaları gibi önceden mutabık kalınması mümkün değildir bu ancak kar payının dağıtılacağı gün bilinebilir. Yine de kar payı arasında aydan aya ya da günden güne çok ciddi bir farklılık olmaz, dolayısıyla aşağıdaki oranların ve karların referans amaçlı olduğunu bilmek önemlidir. Katılma hesapları kâr payı ödemesi alabileceğiniz hesaplardır.


Geleneksel bankalarda faiz kazancı sağlayan vadeli mevduat hesaplarına benzerler. Faizsiz fon kullandırma yöntemleriyle elde edilen kâr ya da zarar, katılma payları doğrultusunda paylaştırılır.


Verilen faiz ve kar payı bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle birikim hesabınızı internet bankacılığı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnşaat yer teslİm tutanaği örneğİ word

Klasör sırtlığı excell

Yıkım işleri teknik şartnamesİ