Boşanmadan mallara tedbir
Taşınabilir ya da taşınmaz malların ortak. ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR. DAVACI : İsim-Soyisim, TC: DAVALI : İsim-Soyisim, TC: KONU : Tasarruf yetkisinin sınırlanması ( TMK m. 199) talebidir.
AÇIKLAMALAR : 1- Müvekkil ve davalı 06. Bu hususta mahkemeye müracaat edilmesi halinde boşanma esnasında mallara tedbir konulmasına dair karar hakim tarafından alınabiliyor. Tedbir Nafakasının İhtiyati Tedbir Niteliğinde Olmadığı: Diğer yandan, TMK’nın 169.
Verdiği ara kararla tedbir nafakasına hükmedilen Aile. Gizem : boşanmadan önce tedbir davası. Unutulmamalıdır ki her somut olay kendine has niteliklere sahiptir. Mal kaçırma şüphesi olan mallara konulacak tedbir kararları ve mahkeme yoluyla konulacaksa aile konutu şerhi için de bu görev ve yetki kuralları geçerlidir.
Boşanmadan önce mallara tedbir koyulabilir mi? Annem yakında babama boşanma davası açmayı düşünüyor ama öncesinde babamın mallarını yakınına devretmemesi için tedbir kararı koydurtmak istiyoruz, nereye başvurmamız gerekiyor?
Mahkeme tedbir nafakasına hükmederken eşlerin sosyo-ekonomik durumlarını gözetir. Bu hususun tespiti noktasında eşlerin sahip olduğu taşınır taşınmaz mallara ilişkin resmi sicillerin incelenmesine, tanık dinlenmesine ve daha birçok yönteme başvurabilir.
Zira boşanma davası sırasında tedbir nafakasına hükmedilmesi için. Davacının boşanma davasındaki boşanmaya karar verilmesi halinde hükmedilmesi mümkün olan boşanmaya bağlı ikincil nitelikteki tazminat ve nafaka haklarının elde edilmesini temin etmek için de olsa dava konusu olmayan ve davalı adına kayıtlı bulunan taşınmazlar.
Aile konutu şerhi koydurulabilir. Tasfiyeye konu araç, eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu 15. OYAK emeklilik maaş sisteminde boşanma dava tarihinde 130. TL rezervi bulunmaktadır.
Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları ibaresinin aynı zamanda edinilmiş mallara katılma rejiminden doğan katılma alacağı ve değer artış payını da kapsadığı düşünülmektedir. Halihazırda Daire uygulaması bu yöndedir. Ancak uygulamada boşanma ile birlikte mal paylaşımı davası açıldığı takdirde mal paylaşımı davasında ihtiyati tedbir talep edilebileceği kabul edilmiştir.
Yanlız kocasının babasının mal varlığı ( Menkul ve gayrimenkul ) çok var. Akrabamın kocası iki kardeş. Edinilmiş mallara.
Ancak bu şekilde bir tedbir alınmadıysa ve eş edinilmiş mallarının satışını yapmış ise, diğer eşin yine hak kaybı yaşamıyor. Tedbir nafakasının geçici niteliği, boşanma davası devam ederken hükmedilmiş tedbir nafakalarında bu davanın kesinleşmesiyle yargılama esnasında hükmedilmiş tedbir nafakasının kendiliğinden sona ermesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Zira tedbir nafakası ile boşanmadan sonraki sürece etkili bir hak doğmamakta, bu nafakanın niteliği gereğince davanın sonuna. Bu halde mallara ihtiyati tedbir ile el konarak hakkın elde edilmesine ilişkin sakıncalar giderilmeye çalışılmaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki katkı payı alacağına ihtiyati tedbir yalnızca aldatma sebebine dayalı olarak konulamayacaktır. HUKUKİ SEBEPLER : Medeni Kanunun m. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.
Selam arkdaşlar, Bir Bayan arkdaşım eşinden ayrılmak istiyor kocasının üzerinde ev ve araba var bu mallar evlendikten sonra elde edildi yani her ikisine ait. Belirtmemiz gerekir ki eğer eşler aralarında bir sözleşme yaparak mal paylaşımının hangi rejime göre yapılacağını kararlaştırmamışlarsa “edinilmiş mallara katılma rejimi” olarak bilinen mal paylaşımına tabi olurlar.
Kanun burada kötü niyetle yapılmış olan işlemleri iptal etmekte boşanma davasından önce kötü niyetle yapılmış olmayan işlemler paylaştırmaya dahil. Bir eşin kişisel malı boşanmadan sonra da o eşin kişisel malı olarak kalır.
Türk Medeni Kanun’da “kişisel mallara nelerin girdiği dört bent halinde sayılmıştır. Geçici Hukuki Korumalar” ana başlığı altında ve iki bölüm halinde düzenlenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder