Zimem defteri geleneği
Geçtiğimiz hafta sonu ve bu hafta sonu olmak toplam milyon liralık veresiye defteri satın alınarak, vatandaşın borçları kapatıldı. Hayırseverlerin kendi isimlerinin bilinmemesini istemesi ve yapılan hayrın gizli kalmasını isteyenler için zimem formülü kullanılmıştır.
Günümüzde borç veya veresiye defteri adıyla bilinen uygulama ile bakkal, manav, market vs yerlere borç yazdırarak alışveriş yapan dar gelirlilerin borçları ödeniyor. Bu kapsamda 2bakkalın veresiye defterindeki tüm borçlar silindi.
Belediyenin girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında 3fırın Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun da katılımıyla ziyaret edildi. Yaklaşık milyon TL’lik bütçe ile kentteki binlerce ihtiyaç sahibi ailenin borcu ödeniyor.
Biz sonuç itibari ile köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Varlıklı aile üyesi, kimi zaman rastgele bir mahalleye gider, bir manava ya da bakkala girer ve zimem defteri olup olmadığını sorardı.
Cuma günü MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ile Türkiye’deki il başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantının ardından Kaan ve beraberindekiler iş adamları rast gele girdikleri iş yerlerindeki esnafı ziyaret ederek, esnafın veresiye defterlerini alarak tüm borçluların borçlarını kapattı. Güzel bir Osmanlı geleneği zimem defteri borç ödemeleri çok gizli bir şekilde yapılırdı.
Olpak, zimem defteri adetini yeniden ihya etmeye çalışmanın ilham verebileceğine inanıyor… “Önemli ve öncelikli olan” diyor, “bu adeti sonuçlayan temel fikri yeniden dolaşıma sokabilmek. Bu başarıya ulaştığı zaman zimem defteri benzeri birçok yeni adet ortaya çıkacaktır. Su akar yatağını bulur.
Gaziantep Valiliği’nin öncülüğünde ve hayırseverlerlerin de desteğiyle hayata geçen proje ile vefa sosyal destek grubu ekibi yaklaşık milyon lira bütçe ile Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde 2bin nüfusun barındığı mahalledeki 2bakkalın. Osmanlı zenginlerinin, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara bu şekilde yardımcı olduğu biliniyor. Kervancıoğlu, değerlendirmesinde şunları.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Adıyaman Sosyal Yardımlaşma ve. Defterin başından, sonundan ve ortasından rastgele sayfalar koparır ve "Silin borçlarını, Allah kabul etsin. Osmanlı döneminde zenginler Ramazan ayı gelince esnafları dolaşır, zimem defteri denilen borç defterinin bir kısmını veya tamamını satın alırlardı. Haberin devamı için tıklayınız.
Gaziantep Valisi Davut Gül, 2mahallede vatandaşların bakkallara olan veresiye borçlarının hayırseverler tarafından ödendiğini bildirdi. Antep’te bakkallardaki veresiye defterleri satın alındı ve vatandaşların borcu silindi.
Gaziantep Valiliği tarafından başlatılan ‘ zimem defteri ’ (Osmanlı döneminde veresiye defteri ) projesi kapsamında merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerindeki mahalledeki 2bakkal, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından ziyaret edildi. MÜSİAD Eskişehir Şubesi olarak bu mirası yaşatmak için mahallede Bakkal ve Eczane’nin borç defterinin ödemelerini yaparak defteri satın aldık.
Borç defteri kapğatma yaygınlaşıyor. Adıyaman’da Osmanlı’nın ‘ zimem ’ geleneği hayata geçirildi. Gaziantep’te hayırseverler, bir Osmanlı geleneği olan ‘ zimem defteri ’ geleneğini valilik koordinesinde yeniden hayat geçirdi. Defterdeki borç listesini inceledikten sonra bir kısmını veya tamamını öderdi.
Tam toparlanıyoruz derken yeniden bombalar atılmaya başlandı. Başkan Duranay, “Bugünün veresiye defteri anlamını taşıyan, Osmanlı devletinde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışının en güzel örneği olan zimem geleneği. Zimmet burada borç demektir.
Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, zor günler geçiren esnaf için Osmanlı döneminde Ramazan ayında zenginlerin esnafları dolaşarak ‘ zimem defteri ’ denilen veresiye defterinin bir kısmını veya tamamını satın almalarını hatırlatarak bu güzel geleneği Gümüşhaneli iş adamlarından. Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur.
Belediyesi, bir Osmanlı geleneği olan “ zimem defteri ” uygulaması ile ilçe genelindeki tüm fırınlarda bin ailenin borcunu ödedi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Resmî Sitesi. Esnaf bu defteri çıkarınca gelen şöyle dermiş:-Lütfen baştan, sondan veya ortadan şu kadar sahifenin yekununu yapınız.
Esnaf söyleneni yapar, gelen de kesesini çıkarır ve hesabı ödermiş. Kilis’te, Osmanlı dönemindeki ’zimem defteri’ geleneği yeniden başlatıldı.
Korona virüs (Covid-19) salgını sürecinde zimem defteri satın alan MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, zimem defteri geleneği hakkında açıklamada bulundu. Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur. TÜRK AHİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR.
Pendik Sanayici ve İşadamları Derneği (Pesiad) Başkanı Kadir Bayram, başlattıkları zimem defteri uygulamasının (Osmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödeme geleneği ) Pesiad üyelerinden büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Uygulama, büyük bir ihtiyacı karşılamakla birlikte, ecdadın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti, gelecek nesillere.
Yorumlar
Yorum Gönder