Evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesİ
Eşlerin mal ayrılığı rejimine geçebilmesi için mal rejimi sözleşmesi yapması gerekmektedir. Evet, evlendikten sonra sözleşme yapılabilir.
Ancak evlenmeden önce yapılan evlilik sözleşmesi noter huzurunda yapılabiliyorken evlilik esnasında yapılacak sözleşmede hakimin onayına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu sözleşme geçmişe etkili değildir. Evlilikte mallara nasıl sahip olunacağına eşlerin yapacağı sözleşme ile karar verilebiliyor. Evlendikten Sonra Evlilik Sözleşmesi Düzeltilir Mi?
Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabiliyor. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler. Evlenme gerçekleştikten sonra yapılacak sözleşmelerde, bir tarafın bu sözleşmeyi istememesi durumunda sözleşmeyi yapmak mümkün olmayabilir.
Evlenmeden önce veya sonra ancak ‘ mal rejimi sözleşmesi ’ yapılabilir. Kaldı ki taraflar mal. Mal ayrılığı rejimi uygulamada evlenmenin devamından sonra edinilen mallar yönünden ülkemizdeki aile yapısı ve toplumsal gelenekler nedeniyle kadın aleyhine, özellikle de meslek ve sanat sahibi olmayan kadın aleyhine sonuç doğurmuştur.
Buna göre eski medeni kanunda eşlerin evlenmeden önce veya evlendikten sonra özellikle herhangi bir mal rejimi seçmemeleri durumunda kanun gereği kendiliğinden uygulanacak olan mal rejimi anlamına gelen yasal mal rejimi, mal ayrılığı olarak kabul edilmekteydi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle mal ayrılığı yerine yasal mal rejimi olarak kabul edilen edinilmiş mallara katılma.
Mal ayrılığı rejiminde ise eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını koruyor. Peki, evlendikten sonra mal ayrılığı sözleşmesi yapılır mı? Mal Ayrılığı Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır? Taraflar evlenmeden önce ve evlendikten sonra da diledikleri mal rejimini Türk Medeni Kanunu çerçevesinde seçebilmektedirler.
Bu malların geliri de bu mal veya mal varlıksal değerin sahibi olan eşe ait olacaktır. Boşanma halinde evlilik mallarının paylaşımı, bu sözleşmeye göre yerine getirileceğinden boşanma sırasında çiftler arasında ortaya çıkması muhtemel bir uyuşmazlık engellenmektedir.
Evlenme öncesinde ya da sonrasında karı kocanın sahip oldukları ve olacakları malların nasıl bölüşülebileceği ve bu malların kime ait olacağına dair hazırlanan sözleşme ile. Evlenme kararı verdikten sonra çiftlerin evlilik öncesi ve sonrası edinilen mallar konusundaki hakların kanuna göre ve çiftlerin taleplerine göre düzenlenmesine evlilik sözleşmesi deniyor. Evlilik sözleşmesinin Türk Medeni Kanunu’ndaki tanımı mal rejimi sözleşmesidir.
Evlilik ve mal ayrılığı sözleşmeleri aile hukuku alanına girmektedir. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler.
Mal ayrılığı sözleşmesi, boşanma,ölüm veya iptal sebebi ile evliliğin sona ermesinde uygulanır. Yani mal rejimi alacağı varsa bu kalan mirasın borcu sayılır. Taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir, değiştirebilirler.
Mal Rejiminin Sona Ermesi ve Tasfiye”, I. Eşlerin fikir sahibi olması açısından sitelerde birçok mal ayrılığı sözleşme örneği mevcuttur. Ancak eşlerin bu sözleşmeyi bir avukata hazırlatması, ileride haklarını talep ettikleri ve anlaştıkları doğrultuda korumaları için en doğru tercih olacaktır. Kanunda mal rejimini zorunlu kılan bir madde olmadığı için taraflar isterseler bu sözleşmeyi yapabilir. Yani esasen bir paylaşma yapılmayacaktır.
Böylece her eşin kendi kazancı ile almış olduğu mal varlıkları kendisinde kalır. Ancak böyle bir talep eşiniz tarafından çok da olumlu karşılanmayabilir. Akkaş Hukuk ve Avukatlık Bürosu mal ayrılığı sözleşmesi ile ilgili olarak avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Avukatlarımız mal ayrılığı sözleşmesi konusunda edindikleri yıllık deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerimize en etkili sonucu sağlamak için avukatlık hizmeti vermektedirler. Yeni Medeni kanun, eşlere evlendikten sonra mal rejimi sözleşmesi düzenleme olanağı sağlamıştır. Yasaya göre eşler aralarında yapacakları bir mal rejimi sözleşmesiyle kanunda düzenlenmiş olan muhtelif mal rejimlerinden birini kabul edebilirler.
Evlenirsem mal varlığım tehlikede mi, kendimi nasıl garantiye alırım, evlilik sözleşmesi ( mal rejimi sözleşmeleri) nedir? Eşlerin evlenme öncesinde yada evlendikten sonra sahip oldukları veya olacakları malların mülkiyet ve yönetiminin karı kocadan hangisine ait olacağı, bu malları kimin kullanacağı, sözkonusu mallardan ve bu malların gelirlerinden karı kocadan.
Sağ kalan eşin talep edebileceği edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Edinilmiş mal, 01.
Taraflar yukarıda belirtilen mal rejimlerinden birini özel olarak seçmemişler ise edinilmiş mallara katılma rejimine tabidirler.
Yorumlar
Yorum Gönder